Neljän päivän pyöräretki Tampereen Taivaltajille 18.-21.5.2023

Helatorstaina 18.5. alkavan Tampereen Taivaltajien neljän päivän pyöräretki suuntautuu Hämeeseen. (päivitetty 17.5.2023)

 

Retkellä on kolme yöpymistä. Mukaan lähtee 10 henkilöä. Pyöräilemme pääasiassa rauhallisilla teillä, joista suurin osa on päällystettyjä. Ehdimme tutustua retkellämme mm. vanhoihin kyläraitteihin ja muutamaan keskiaikaiseen kivikirkkoon ym.

Koko reitti mahtuu Pyöräily GT2 1:200 000 (vuodelta 2009) kartan oikeaan alakulmaan samalle puolelle. Uudemmat kartat Retkeily GT Etelä-Suomi 1:250 000 (vuosilta 2014 ja 2019). Näissä pyöräreitin aluetta on kartan kummallakin puolella.

Retken hinta 220 €/hlö. Retken hintaan sisältyy majoitukset sisältäen liinavaatteet, päivällinen majapaikoissa ja aamiainen, sauna 19.5. ja  20.5. Majoitukset ovat lähinnä kahden hengen huoneissa. Kun ilmoittautuminen on päättynyt tai määrä täyttynyt, saat laskun sähköpostilla.  Retken turvallisuus ja vakuutusasioista on yleisohje Tapahtumat -lehdessä 2/2023 sivuilla 4 ja 5.

Lähtöä varten kokoonnutaan klo 9.00 mennessä Kaukajärven McDonaldsin pihassa Kangasalantien ja Juvankadun risteyksessä. Alkureitti on Juvankatua Saarenmaantielle, josta Liuksialan ja Tiihalan kautta vilkkaalle tielle 12, jota pitkin 3,5 km. Kaivannon jälkeen käännymme oikealle ylämäkeen Vehoniemenharjuntielle ja saavumme Vehoniemen Automuseolle tauolle. Tauon jälkeen jatkamme Pälkäneelle. Pälkäneen keskustaajaman jälkeen Iltasmäeltä tietä 307 kohti Valkeakoskea 1,1 km, kunnes käännymme vasemmalle Keitamontielle ja jatkamme hiekkatietä kunnes saavumme tielle 57. Ilmoilassa poikkeamme Kahvila. Vielä pari osuutta tietä 57 hiekkateiden lisäksi. Loppumatkalla kuljemme Raton kautta Lepaalle. Päivämatkan pituus kokoontumispaikasta on noin 70 km.
Majoitus on Lepaan Kartanon Toimelassa, Lepaan Kartanontie 12, 14610 Lepaa.

Perjantai 19.5.

Aamiaisen jälkeen reitille, jossa Pekolan kylän jälkeen on Aulanko. Jatketaan pysähdyksen jälkeen kohti Hätilää, jossa Viipurintien jälkeen reitti kulkee Katumajärven itäpuolella, jossa on Vanajanlinna. Reitti jatkuu Harvialan kautta Turenkiin, jossa voimme viettää taukoa. Täällä yhtenä nähtävyytenä on Turengin Wanha Asema,  joka on Suomen vanhin säilynyt puurakenteinen rautatieasema. Turengista jatkamme tietä 292 Lammin suuntaan Heinäjoen ja Kataloisten kautta. Päivän matka on noin 65  km.
Majoitus on Lammin biologisella asemalla, Pääjärventie 320, 16900 Lammi.

Lauantai 20.5.

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Lammin kirkonkylään, jossa on Pyhän Katariinan keskiaikainen harmaakivikirkko, Lammin kotiseutumuseo, mikä koostuu Pellava- ja Sahtimuseosta , Hirsimuseosta sekä Alfred Kordelinin ajokaluvajasta. Reitti jatkuu Evontietä kohti Sankolaa ja Porkkalaa, jossa on historiallinen Porkkalan kartanon puisto, jonne voimme halutessamme varata pääsyn ja esittelyn etukäteen 5 €/hlö. Jatkamme tien 53 yli pyöräreittiä 12 ja jonkin ajan kuluttua menemme jälleen tien 53 yli Sydänmaantietä Museo Eerolan,  Kauppakeskus Tuulosen ja Syrjätaan kautta Tuuloksen Pyhän Birgitan kirkolle. Retki jatkuu Sotjalan kautta Hauhon kirkonkylään, jossa tutustutaan Hauhon vanhaan raittiin ja kirkkoon. Täältä on vielä 11 km Vitsiälän kautta majoituspaikkaan Vähäjärven Lomakotiin, Muntsilantie 19, 14680 Alvettula. Päivän pyöräily noin 56 km

Sunnuntai 21.5.

Kotimatka alkaa aamiaisen jälkeen palaamalla noin 4 km takaisin ja kääntymällä Alvettulantielle ja teemme pienen koukkauksen Vanhan Sillantielle, jossa ylitämme Alvettulanjoen museosiltaa pitkin. Jatkamme heti vanhan kylänraitin läpi kohti Retulaa ja tie muuttu soratieksi ja jatkuu Uskilaan kautta aina Ritvalaan asti. Reitin loppumatka onkin sitten päällystettyä tietä. Ritvalasta reitti jatkuu Sääksmäen kirkon ja Sääksmäen Sillan kautta Toijalaan, jossa  käymme lounaalla ABC:llä. Täältä on vielä on runsas 8 km Viialan rautatieasemalle, jonne retkemme pyöräilyosuus virallisesti päättyy. Päivän matka on noin 61 km. Viialasta Tampereelle pääsee Lähijuna R:llä kahden tunnin välein esim. 15:06, 17:06 ja 19:06. Matka kestää vain 19 min ja maksaa 2,30 €.


Retken vastuuhenkilö on Matti Rahomäki, puh 050 572 3531, sähköposti mattirahomaki (at) gmail . com