Viikonlopun pyöräretki Pyhäjärven ympäri 28.-29.7.2018

Lauantai 28.7.

Lähtö Taivaltajien Kerholta (Suokatu 4) klo 9.00, joten ole ajoissa paikalla, ettei aikataulumme mene uusiksi. Poljemme Hatanpään Arboretumin kautta Pirkkalaan, josta Anian rantatietä Kuokkalan museoraitille 39,4 km. Tällä välillä ei ole isoja taukoja, on vain tarpeellisia juomataukoja, joten otathan riittävästi juotavaa pulloihin ja pientä suolaista ja makeaa purtavaa.

Saavumme klo 12 maissa Kuokkalan museoraitille ja käymme museoissa oppaan johdolla, näemme myös pajassa sepän takomassa.

Lempäälän keskustassa lyhyt pysähdys klo 13.10 Antiikkikahvila ja teehuone Siirissä 1,9 km, jossa mahdollisuus nauttia omakustanteisia virvokkeita. Jatkamme matkaa klo 13.30.

Ylitämme Lempäälän kanavan pyöräillessämme kohti Vesilahtea 9,0 km.
LOUNAS: Noin klo 14.30 Lounaskahvila Kurkitupa, Kesontie 2, 37470 Vesilahti, jossa lohikeitto, leivät, juomat ja kahvi. Lounaan jälkeen voimme ostaa omatoimiselle iltapalalle tarvikkeita läheisistä K-marketista tai Salesta.

Vesilahden kirkonkylässä käynti Savipaja Samotissa n. klo 15.30 (1 km), jossa tutustumme keramiikkamyymälän lisäksi pihan loruihin, tarinoihin ja saviasukkaisiin. Täältä jatkamme Vesilahden kirkonmäen kautta majoituspaikkaamme, jonne saavumme noin klo 17.30. 5,7 km.

Majoitus on Maatilamatkailu Ala-Orvolassa, Korpiniementie 138, Vesilahti. Liinavaattet on valmiina. Illalla meille on varattu rantasauna ja mahdollisuus omatoimiseen iltapalan tekoon. Lauantain pyörämatka on noin 60 km.

Sunnuntai 29.7.

Aamiainen klo 8.00, klo 8.45 mennessä lähdemme kohti Narvan kotiseutumuseota 11,4 km, jossa opastus klo 10. Jatkamme matkaa klo 10.40 n. 6 km päähän Laukon kartanoon.

Laukon kartanolla on mahdollisuus tutustua näyttelyihin ja puistoon. Pääsy museolippulla 15 € tai museokortilla. Tietovartti on päärakennuksella klo 11.30. Ellei halua museo- ja puistokävelyyn, voi jäädä esim. Puotiin ostoksille. Nokialle menemme Tottijärven kirkon kautta. 14,3 km. Nokialla poikkeamme Hinttalan kotiseututalossa. 18,4 km. Ennen Tampereelle saapumista käymme syömässä ABC-Kolmenkulmassa, Rounionkatu 140, 37150 Nokia. 4,1 km.
LOUNAS noutopöydästä sisältää: Pippuroitua possua ja timjamikastiketta (G,L) Aurajuustobroileria (G,L) Yrttilohkoperunat (G,L) Valkosipuliperunoita (G,L), myös salaatti- ja leipäpöytä, juomina vesi, maito ja kotikalja sekä jälkiruokana kahvi tai tee.

Loppumatka Kerholle Tesoman ja Pispalan kautta. 10,7 km. Sunnuntain pyörämatka on n. 65 km.


Retken johtaja: Matti Rahomäki (050-572 3531)
Peräpään valvoja: Sakari Kolehmainen (040-183 8396)

Retken hinta 65 € maksettava Tampereen Taivaltajien tilille FI64 4108 0010 3668 81.
Lisätietoa Matti Rahomäki puh 050 572 3531 tai s-posti mattirahomaki(at)gmail.com

HELTEINEN PYÖRÄILYVIIKONLOPPU

Taivaltajien viikonloppupyöräily 28.-29.7.2018 suuntautui lähes samalle reitille kuin 11 vuotta sitten. Osanottajat olivat Mattia ja yhtä pyöräilijää lukuun ottamatta uusia, joten useille kohteet olivat uusia. Matkalla päiviteltiin, kuinka näin ’uusia’ lähikohteitakin vielä löytyy! Yksin tällaisille retkille ei tule lähdetyksi, joten Taivaltajien tarjonnalle on kysyntää. Tarvitaan vain henkilö, joka miettii ja tutkii kohteet ensin itse pyöräillen koko reitin, kuten Matti oli tehnyt!

Ensimmäinen mielenkiintoinen ’nähtävyys’ oli Pirkan Soudun lähtövalmistelut; kyllä oli veneitä. Matti oli miettinyt, voiko sinne sekaan pyöräillä, mutta ilman yhteentörmäystä selvittiin. Arboretumin läpi menevällä pyörätiellä on aina kaunista katseltavaa.

Pirkkalan lentokentän ohi suunnistettiin Lempäälään Kuokkalan museoraitille. Oppaan johdolla katsastettiin kauppa, parturi sekä suutarin ja sepän paja. Antiikkikahvila Siirissä poikettiin välikahville.

Vesilahdessa lämpö nousi 32 asteeseen, tuuli vähän helpotti kulkua. Lounaskahvila Kurkituvassa meille tarjottiin maukasta lohikeittoa. Poikettiin Samotissa, savipaja Vesilahden keskustassa, suositeltava paikka lapsiperheille. Samotti tarkoittaa kerran poltetun rikkoontuneen saviastian murskaa, jota sekoitetaan uuteen saveen ja näin saadaan kestävää ainesta mm. ruukkujen valmistukseen. Kun päästiin Ala-Orvolaan, heti järveen jäähdyttelemään. Iltasaunan jälkeen saatiin ihastella ’veriaurinkoa’, kun sitä verikuuta ei monikaan ollut nähnyt.

Sunnuntai valkeni hieman pilvisempänä, ja siitä mieliala oli heti iloisempi. Loppupäivästä sitten oltiin taas hellelukemissa. Ensimmäinen kohde oli Narvan kotiseutumuseo, jonka historiaan meitä johdatti Taivaltaja Eila Jakovuori. Eilan osuus museon syntyyn on ollut huomattava. Tapasimme myös muita vesilahtelaisia jäseniämme. Narva on ollut kuuluisa markkinapaikka, jonne Virostakin tultiin ostamaan turkiksia, siitä nimiyhteys Viron Narvaan. Sana ’narva’ tarkoittaa nahan karvapuolta.

Laukon kartanossa kuultiin tarinaa useamman sadan vuoden ajoista sekä nykyisestä paikan tarjonnasta. Kyllä on paikkaa kunnostettu reippaasti, mielenkiintoinen käyntikohde. Ainoa sade saatiin Laukossa, mutta kun oltiin sisätiloissa, sade ei haitannut.

Nokialla Hinttalan kotiseutumuseo oli jo kiinni, pihapiirissä pidettiin juomatauko ja jatkettiin päätösruokailuun ABC Kolmenkulmaan. Pyynikiltä kukin suunnisti kotia kohti. Pyöräilyä tuli keskimäärin 60 km/vrk.

KIITOS Matti ja mukana pyöräilleet.

PS: Taivaltajien pitkä pyöräretki peruuntui osanottajien puutteessa. Onko Taivaltajien keski-ikä esteenä pitempien retkien toteutumiselle, siltä tuntuu? Tällainen 2-3 päivän retki tuntuu riittävältä. Matti oli tehnyt suuren työn pitkän retken valmistelussa, ikävä että se peruuntui. Onko kuitenkin yritettävä tarjota pitkääkin retkeä, jos vaikka nuorempaa ikäpolvea saataisiin liikkeelle? Tarjontaa kaikenlaisiin tapahtumiin on tarjolla paljon, joten ’kilpailu’ on kovaa.

Iitu