Retkilenkit 2017

RETKILENKIT polkupyörillä 2017

Tampereen retkipyörälenkit 2017 alkavat taas. Mukana on nyt Tapon, Kanuunoiden ja Taivaltajien pyöräjaoston lisäksi Tampereen Ympäristönsuojeluyhdistyksen retkijaoston porukat ja tervetulleita ovat myös em. järjestöihin kuulumattomat. Lähtö on jälleen joka toinen sunnuntai klo 10 Mustanlahden satamasta. Retket ovat pituudeltaan yleensä 50-80km (myös lyhyemmät variaatiot ovat aina mahdollisia), keskinopeus pyritään pitämään 17-20km/h haarukassa ja matkalla poiketaan mielenkiintoisissa kohteissa ja pidetään edelleen sumppitaukoja. Retkilenkeillä pidämme kypärää.

 

Huhtikuu

23.4. Kauden avausretki vie meidät linturetkelle Kangasalan Kirkkojärvelle asiantuntevan lintuoppaan kera. Ota mukaan kiikari tai kaukoputki, jos sellaisen omistat. Ainakin yksi kunnon ornitologi okulaareineen on lupautunut mukaan, joten kaikki saavat kurkistella järvelle. Kilometrejä maltilliset viitisenkymmentä ja kahvittelu Paakarissa. Vetäjinä Pekka Lylykorpi ja Marianne Hyppönen.

 

Toukokuu

7.5. Pyöräilemme ohjaajien opastuksella rauhallista retkivauhtia aluksi Pyhäjärven kauniissa rantamaisemissa etupäässä hiekkateitä pitkin jatkuen Pirkkalan puolelle. Tutustumme yhteen Suomen 100:sta luontohelmestä eli Taaporinvuoreen, jonne on pieni kävelyosuus ilman pyöriä ylös ja alas yhteensä noin 1 km. Katsomme matkalla myös, kuinka vesi virtaa Pärrinkoskessa. Omakustanteinen kahvitauko on Lahdesjärven ABC:llä, josta matka jatkuu Särkijärven yli Vuoreksen kautta Kaukajärvelle, josta Linnainmaalle ja takaisin lähtöpaikalle. Matkan pituus on noin 60 km. Ota juomaa ja evästä mukaan ja varaa pyöräretkeen aikaa 6 - 7 tuntia. Vetäjinä Matti Rahomäki ja Marianne Hyppönen

 

21.5. Aitolahti tutuksi teema: sotkemme ensin Aitolahden kirkolle ja tutustumme sen historiaan. Seuraavaksi jatkamme pikkuteitä Aitoniemeen, sieltä edelleen Suviristintien ja Kolunkyläntien kautta Kämmenniemeen ja Kessan baariin. Paluu sitten jotakuinkin suoraan Tampereelle. Kilometrejä kertyy n. 67, josta 8km soratietä. Vetäjänä Pekka Lylykorpi

 

Kesäkuu

4.6. Pyöräillään Sillanpään suvimaisemiin eli Tampere - Nokia - Siuro - Jumesniemi - Mahnala (maisematie ja kahvittelupaikka Yrjölän mansikkatilalla) - Mihari - Sasintietä - Ylöjärvi - Tampere. Profiililtaan varsinkin Jumesniemi - Mahnala - Mihari osuus on mäkinen. Siurossa on mahdollisuus myös juoda ensimmäiset "välietappikahvit" eli pitää taukoa kahvilan terassilla istuen. Reitti on kokonaisuudessaan päällystetty ja pituudeltaan n.80km mutta hieman oikaiseva alle 70km reitti on mahdollinen. Vetäjänä Veli Karvinen ja Marianne Hyppönen

 

18.6. Retkilenkki Suoniemen kirkolle. Reitti kulkee Nokialle ja sieltä Taivalkunnantietä hienoissa maalaismaisemissa kohti Suoniemeä. Kirkonmäellä pidetään evästauko. Sieltä matka jatkuu kohti Sarkolan idyllistä kyläkeskusta, jonka jälkeen saavumme 12-tielle. Muutaman asvalttikilometrin jälkeen kierrämme vielä Sorvan kylän kautta lähelle hotelli Edeniä ja edelleen Rajasalmen sillan yli, jonka kupeessa olevassa kahvilassa pidetään tauko. Loppureitti kulkee pyöräteitä Tampereen keskustaan. Suurin osa matkasta on soratietä ja reitillä on muutamia kipakoita nousuja, kilometrejä tulee kaikkiaan n. 80, mutta matkavauhti on leppoisa. Vetäjänä Jyrki Nurmilahti.

 

Heinäkuu

2.7. Retkilenkki suuntautuu Pelisalmi/Vehoniemi suunnalle, Pelisalmella ihaillaan hienoja järvimaisemia, josta hieman korkeuseroja sisältävän hiekkatiesiirtymän jälkeen saavutaan Vehoniemeen. Siellä poikettaneen näkötornissa, jonka jälkeen kahveet Kaivannon keitaalla. Loppumatka sitten koko lailla suorinta reittiä lähtöpaikalle. Retkestä n. 10km taivalletaan hiekkatietä, joten maantiepyörä ei paras vaihtoehto tähän reissuun. Matkan kokonaispituus 70km hujakoilla. Vetäjänä Timo Virtanen

15.7. - 16.7 Pyöräretki Helvetinjärven Haukanhiedalle
Kohteena on Helvetinjärven haukanhieta, lähtö la 15.7.klo 10 Mustanlahden satamasta ja paluu su 16.7. iltapäivällä. Yöpyminen retkellä tapahtuu omissa teltoissa tai muissa majoitteissa. Sapuskat, teltat ja muut retkeilyyn liittyvät varusteet kukin osallistuja hoitaa itse ja kuljettaa mukanaan, huolto-autoja ei ole. Haukanhieta on kaunis hiekkaranta kansallispuistossa uimarantoineen ja nuotiopaikkoineen ja sieltä löytyy myös puuvaja, wc sekä telttailupaikka. Ilta-ohjelmassa ehkä patikointia, uintia, nuotiolla istumista, kahvinkeittoa ja makkaranpaistoa

Tiedossa on siis sananmukaisesti retkeilyä ja pyöräilyä, eli pyöräretkeilyä. Retki on ilmainen, mutta ennakkoilmoittautuminen viimeistään edellisenä päivänä FB:n kautta (tai 050-4667817/Pekka) vaaditaan, jotta henkilömäärä voidaan ilmoittaa kansallispuistoon. Kilometrit la n. 75 ja su n. 90 ja vetäjänä Veli Karvinen.

 

30.7. Retkilenkin kohde on Kyläpuoti Ikaalisten Iso-Röyhiössä, http://www.kylapuoti.fi/ Kyläpuoti on viehättävä kesäkauppa, jonka historiaan kannattaa tutustua kaupan nettisivulta. Esim. myymälän sisustus on pitkälti alkuperäinen, 1900-luvun alusta. Matkaa kertyy 115km ja reitti on kokonaan pikitietä mutta aika mäkinen. Toisaalta jokainen kilometri on vaivan arvoinen. Poljemme reittiä Ylöjärvi-Mahnala-Hämeenkyrö-Viljakkala. Viljakkalan keskustasta kaupalle on 13km ja takaisin on tultava samaa tietä. Viljakkalasta jatkamme kohti Ylöjärveä. Luhalahdessa voimme tehdä kaupalta palattaessa pienen (n. kilometri suuntaansa) puikkauksen ihailemaan Ylisen Huopionkosken maisemia.

Jos ei halua polkea kaupalle saakka, voi jatkaa Viljakkalasta suoraan kohti Ylöjärveä, jolloin matkan pituudeksi tulee n. 90 km. Pysähdyspaikkoja matkan varrella on mm. Yrjölän marjatilan kahvila. Haverin kultakylässä on ravintola ja se on sopivasti reitin varrella. Kyläpuodissa on kahvila, jossa pidämme pidemmän tauon ja keräämme voimia paluumatkaan. Ja toisaalta kukaan ei estä kääntymästä takaisin vaikka jo Ylöjärveltä, eli mikä tahansa vieläkin lyhyempi retki onnistuu. Retken vetäjinä ovat Jyrki Nurmilahti ja Mika Virtanen

Elokuu

13.8. Nyt suunnataan kohti Lempäälää ja Kuokkalankosken museoraittia (https://www.museoraitti.fi/museot/kuokkalan-museoraitti/, ei yleensä auki sunnuntaisin mutta me saamme erityiskohtelun), jossa pääsemme tutustumaan museoraitin eri museoihin. Kuokkalankosken jälkeen kierrämme kauniin Ahtialan lintujärven ja käymme kahvilla ystävällismielisen taivaltajan rantamökillä. Taukoilujen jälkeen matka jatkuu takaisin Tampereelle, varmaankin Pirkkalan kautta.

Varaa museoraitin pääsymaksuun (1€) sekä kahvitteluun muutama pikkukolikko. Retki on pituudeltaan n. 60km ja tempoltaan hyvin leppoisa.
Vetäjänä Matti Rahomäki

27.8. Retkilenkkikauden päätös ja kyseessä Suomi 100 -retki. Matkaa tulee siis 0-100km asfaltilla, kullekin halunsa mukaan, Koska retki kiertelee Tampereen ympäristössä niin eri mittaiset variaatiot ovat siis mahdollisia. Matkan varrella pysähdymme usean suomaisuuden monumentin äärelle: aluksi Milavidan luona ihmettelemme teollistumisen historiaa ja vuoden 1918 arpia, sitten pesäpallon isän Lauri ”Tahko” Pihkalan haudalle Aitolahteen, Topeliuksen ylistämälle Harjulan seljänteelle Kangasalle, muinaisten pirkkalaisten sijoille Tursiannotkon arkeologisille kaivauksille (https://tursiannotko.fi/), Matin ja Mervin palaneen saunan sijoille Siivikkalaan ja sitten vielä kohotaan monessakin mielessä eli Lauri Viidan taloa kurkistelemaan Pispalanharjulle. Eikä tässä vielä kaikki, matkan varrella nähdään paljon muutakin.

Jotta retki saadaan pyöräiltyä päivässä eivät kovin pitkät pysähdykset historiallisissa paikoissa ole mahdollisia. Matkavauhti pidetään kuitenkin rauhallisena ja matkalla on yksi ruokailumahdollisuus ja kahvitaukoja nääs. 
Vetäjänä Pekka Lylykorpi